Najważniejsze jest to że udając się do profesjonalnego studia czy też zakładu produkującego meble macie o wiele większe możliwości aranżacyjną niż gotowy zestaw, który możecie kupić w sklepie. Zabudowę kuchenną na zamówienie, specjaliści do których się udacie lepiej dopasują do rozmiarów kuchni oraz do waszych potrzeb.

Musicie pamiętać że wszystkie meble podlegają modzie tak samo jak i cała aranżacja wnętrza. Niektóre trendy przychodzą do nas tylko “na chwilę”, inne potrafią zachwycać latami – a nawet przenikać do innych stylów. Zawsze jednak musicie pamiętać że będziemy wracali do białych mebli, biały kolor jest ponadczasowy i wygląda dobrze w każdej stylizacji, i nie ma problemu by połączyć go z innymi materiałami które użyjecie do jego wykończenia. Musicie pamiętać, że każde meble na wymiar, pozwolą wam na lepsze zagospodarowanie miejsca do przechowywania niż gotowe zestawy które możecie znaleźć na półkach w sklepowych magazynach.

U większości profesjonalnych zakładów pracownicy podejdą indywidualnie do zlecenia, bo niestety nie wszyscy mamy takie same potrzeby i pasję do gotowania, więc każda kuchnia będzie inna. Dlatego poprzez profesjonalne podejście oraz praktyczną wiedzę połączoną z wieloletnim doświadczeniem znacznie zwiększacie możliwość dopasowania aranżacji do siebie i swojej rodziny.

Na początku planowania warto ustalić, gdzie możemy umieścić lodówkę, zlewozmywak i płytę grzewczą, te sprzęty powinny się znaleźć na wierzchołkach trójkąta roboczego. Należy wystrzegać się planowania ich w bezpośrednim sąsiedztwie (zlew obok kuchenki czy też lodówki). Odległość pomiędzy nimi powinna wynosić około 40cm, zapewni komfort pracy. 

Następnym krokiem po ustawieniu sprzętu AGD, musicie zastanowić się nad zagospodarowaniem pozostałej przestrzeni. Warto wcześniej przemyśleć co i gdzie chcecie umieścić w swojej nowej kuchni. Garnki, patelnie, miski i talerze warto przechowywać blisko płyty grzewczej, po jej drugiej stronie artykuły spożywcze. Przy zlewie lub pod nim umieszczamy kosze na śmieci, środki czystości, zapasowe zmywaki, ścierki i rękawice. Szklanki, kubki, kawy, herbaty i wszelkie akcesoria im dedykowane w sąsiedztwie ekspresu do kawy i czajnika elektrycznego. Pod blatem, przy którym będziemy przygotowywać posiłki, chowamy sztućce, deski do krojenia i wszelkie akcesoria, które przydają się przy ciastach, pasztetach, sałatkach, sosach, itp.

Przy projektowaniu mebli kuchennych z przyzwyczajenia w pierwszej kolejności myślimy o szafkach z półkami w środku. Jest do dobre rozwiązanie do przechowywania małego AGD, przy czym warto postarać się o wysuwane półki, które pozwolą wygodnie sięgnąć do sprzętów umieszczonych z tyłu. Jeśli jednak myślimy o garnkach, talerzach, akcesoriach i artykułach spożywczych, które można przechowywać poza lodówką, lepszą opcją będą szuflady. Wyposażone w specjalne wkłady pomogą posegregować to, co drobne oraz utrzymać w jednym miejscu to, co mogłoby się przesuwać (np. talerze). Produkty żywnościowe chowamy do szuflad, ale jeśli mamy zwyczaj przesypywania ich do plastikowych pojemników, idealnie sprawdzi się również cargo – wysuwane kosze, do których jest przymocowany jeden front meblowy.